regenwaterrecuperatie blog

20/02/2023

Regenwater energiezuinig hergebruiken, het kan!

De dag van vandaag is iedereen er zich meer en meer bewust van dat we ons steentje bij moeten dragen om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Hergebruik van regenwater is één van de methodes waar we reeds een mooie bijdrage mee kunnen leveren.

Wat is regenwateropvang / regenwater hergebruik?

Regenwateropvang is het opvangen en opslaan van regenwater tijdens hevige regenval in tanks of reservoirs, voor later gebruik, soms in periodes van droogte of waterschaarste. In het huidige klimaat, met snelle temperatuurschommelingen, kan het weer van het ene uiterste naar het andere gaan, wat betekent dat regenwateropvang een steeds belangrijkere manier wordt om water te besparen en te hergebruiken tijdens droge periodes.

Hoe werkt dit principe?

Regenwateropvangsystemen vangen het regenwater op dat van grote oppervlakken zoals daken afstroomt en slaan het op in ondergrondse tanks, of in bovengrondse opvangtanks zoals waterreservoirs in tuinen of grotere tanks rond boerderijen.

Bij ondergrondse systemen wordt het water vervolgens gefilterd en kan het rechtstreeks naar huishoudelijke apparaten worden gepompt, of het kan naar een headertank gaan die meestal op uw zolder wordt bewaard. Bij een bovengronds systeem, zoals een waterton, is het proces veel eenvoudiger: het regenwater loopt van de daken en via goten en leidingen naar de waterton, waar het wordt opgeslagen totdat het nodig is voor niet-drinkbaar gebruik, zoals het besproeien van planten of het wassen van auto's.

Wetgeving

Bovendien is in sommige gevallen bij (her)bouwen de installatie van een regenwaterput verplicht (met bouwaanvraag vanaf 2014 is dit in sommige gevallen met een minimumvolume).

Daartegenover geven sommige gemeenten subsidies hiervoor. U kan dit opzoeken voor uw gemeente via de "Premiezoeker". Daarbovenop geeft de Vlaamse overheid ook nog een "verbouwpremie voor sanitair", die u ook online kan aanvragen.

Regenwater hergebruiken is dus niet enkel een besparing op uw factuur, maar wordt ook door de overheid gestimuleerd.

Bij DAB gaan we daar nog een stapje verder in. Naast besparen op de waterfactuur, focust DAB ook op de energiefactuur. Met de Esyline producten maken wij recuperatie van regenwater eenvoudig en energiezuinig! Zowel voor huishoudelijke en industriële toepassingen. Dit doen we door innovatieve technologieën te integreren in onze pompen, die er voor zorgen dat ze efficiënter werken.

 

De Esybox Diver

De Esybox Diver is een mooi voorbeeld van een pomp die eenvoudig is in gebruik én energiebesparend is. Bij de Esybox Diver maken we gebruik van frequentiesturing, in plaats van het traditionele on/off-systeem. Dit wil zeggen dat de pomp enkel de energie gebruikt die ze nodig heeft om bijvoorbeeld een toilet door te spoelen, waar vroeger de pomp meer energie verbruikte dan nodig was. Dit zal op jaarbasis een mooi verschil maken op de energiefactuur.

Daarnaast is de Esybox Diver nog makkelijk te installeren dankzij de ingebouwde ontluchtingsklep, geïntegreerd expansievat en de mogelijkheid tot connectie met de DConnect app*.

 

De Esybox Max

Ons nieuwste model – de Esybox Max – focust meer op drukverhoging. DAB heeft deze zo aangepast om de meest voorkomende problemen bij drukverhogers te tackelen. Formaat en makkelijke installatie zijn twee mooie voorbeelden. De Esybox Max kan makkelijk in een grote personenwagen vervoerd worden en dankzij de handvaten gedragen worden door één tot twee personen. Geen hijskranen meer nodig dus!

Dankzij de dock – waar de Esybox op vastgeklikt zit – kan je deze makkelijk in en uit de installatie nemen. Dus ook daar bespaar je tijd en moeite.

De Esybox Max is ook connecteerbaar met de DConnect app*.

 

Esyhybride

Een voorbeeld van een regenwaterinstallatie die bestaat uit een zelfaanzuigend en energiebesparend pompsysteem.
Bestaande uit een tank, Esybox en dan een pulsar dry of nova up om de tank te voorzien van voldoende regenwater, zodat er geen aanzuig probleem bestaat.

 

 

 

*Met de Dconnect app kan je makkelijk van op afstand de pomp sturen en controleren op defecten