07/11/2023
Bespaar met regenwater!De dag van vandaag is alles duur, zelf water! Volgens een onderzoek van Testaankoop in 2018, is de prijs van water gemiddeld gestegen met 80%.
Maar wist u dat we iets meer dan 50% van ons waterverbruik kunnen vervangen door regenwater?
Regenwater kan je laten opvangen in regenwaterputten – in Vlaanderen soms verplicht - of regenwatertonnen, als ruimte een probleem zou kunnen zijn.
In stadshuizen van voor 1950, zit vaak al een regenput verborgen (meestal onder het terras) met een capaciteit van 2000l. Als deze nog in goede staat is kan je er makkelijk gebruik van maken door een filter en pomp aan te schaffen. Met zo’n regenput kan je met het regenwater je planten water geven, je huis schoonmaken, toiletten aansluiten en de was voor 4 personen doen.
Een 2de optie is een regenton, bijvoorbeeld op je terras (als je in een appartement woont bvb.) . Dit kan een ton zijn van 450l , gemaakt van PVC of EPDM. Deze zijn heel makkelijk te plaatsen en zijn heel snel rendabel. Het water dat je hier mee opvangt kan je bijvoorbeeld gebruiken voor planten water te geven of het huis schoon te maken.
Je kan ook (indien je er de ruimte voor hebt) regentonnen in de kelder plaatsen. Zo kan je 1 of meerdere tonnen van 450-500l plaatsen en heb je terug een grotere capaciteit. Afhankelijk van de opstelling kan je dan weer plantjes water geven, je huis schoonmaken, toiletten aansluiten en de was doen.
Zoals je ziet, met regenwater kan je heel wat huishoudelijke taken verrichten en het gebruik van leidingwater elimineren. Bovendien is regenwater ook zachter, waardoor je minder kalkaanslag krijgt in de aangesloten apparaten.
Zoals eerder vermeld, is een regenput soms verplicht. In vlaanderen bijvoorbeeld bij een nieuwbouw of herbouw met een oppervlakte van meer dan 40m². Dan moet je verplicht een reservoir hebben van minstens 5000l. Als het gaat over een eengezinswoning, dan is dit niet verplicht.
In Wallonië zijn er geen verplichtingen op gewestelijk niveau. Maar dat wil niet zeggen dat er geen regels kunnen opgelegd worden op gemeentelijk niveau (voor nieuwbouwen).
Sinds oktober 2023 zijn er tal van nieuwe regels van kracht. Wil je 100% op de hoogte zijn? Dan neem je best contact op met je gemeente voor de plaatselijke regels.